Op grond van de wet is het verplicht om eerst in het burgerlijke huwelijk te treden voordat u een religieus huwelijk mag aangaan. Dit houdt in dat u eerst moet trouwen op het gemeentehuis (of op een andere door de gemeente goedgekeurde locatie) voor een ambtenaar van de burgerlijke stand voordat u mag trouwen in de kerk, de moskee of een ander gebedshuis.

Als een dominee, priester, imam of een andere geestelijke nu een religieus huwelijk voltrekt voordat hij weet of er al een burgerlijk huwelijk is gesloten tussen de aanstaande echtgenoten kan hij een hoge boete krijgen of zelfs bij herhaling een gevangenisstraf.

De politieke partijen VVD en Groenlinks hebben nu een wetsvoorstel ingediend waarbij ze willen bereiken dat ook de aanstaande echtgenoten een boete krijgen als zij niet eerst een burgerlijk huwelijk aangaan voordat zij een religieus huwelijk aangaan. Hiermee willen zij voorkomen dat echtgenoten na het huwelijk geen recht hebben op bijvoorbeeld alimentatie.

Als de echtgenoten namelijk alleen religieus met elkaar getrouwd zijn, zijn zij volgens de wet niet getrouwd en wonen zij enkel samen. De echtgenoten hebben dan bijvoorbeeld geen recht op alimentatie aan het eind van het huwelijk en daarnaast zijn de regels van het huwelijksvermogensrecht niet van toepassing en kan dit de echtgenoten met veel minder rechten achterlaten. Ook zijn de kinderen die uit het huwelijk geboren worden niet automatisch erkend door de vader zoals bij een burgerlijk huwelijk en heeft de vader niet meteen gezag over de kinderen.

Het is daarom goed om voordat u gaat trouwen de verschillen tussen een religieus en een burgerlijk huwelijk met elkaar te vergelijken en u hierover te laten informeren.