Veel supermarkten hebben tegenwoordig de optie om je producten zelf te scannen bij een zelfscankassa. Er kan, al dan niet bewust, gemakkelijk een fout worden gemaakt bij het zelfscannen. Door een steekproefcontrole, door camerabeelden of door een eigen waarneming kan het supermarktpersoneel erachter komen dat een of meerdere producten niet gescand zijn. Vervolgens kunnen zij ervoor kiezen om begripvol te reageren, het kan immers iedereen gebeuren, of om aangifte te doen van diefstal. Volgens de supermarkten zelf levert het niet scannen van boodschappen in bijna alle gevallen diefstal op.

 

Bij de zelfscankassa is sprake van diefstal als op de knop doorgaan of verder wordt geklikt terwijl nog niet alle producten zijn gescand. Er wordt dan namelijk maar een deel van de boodschappen afgerekend.

 

Steeds vaker worden personen als verdachte aangemerkt omdat zij vergeten zijn een product te scannen. Dit kan erg vervelend zijn, zeker als dit niet met opzet is gebeurd. Als het om een of slechts een paar producten gaat zal de zaak vaak geseponeerd worden door de officier van justitie. Het seponeren van zaken gebeurt vooral als een verdachte in zijn verklaring duidelijk maakt dat hij geen opzet heeft gehad op het niet-scannen van de boodschappen.